Dierentuin op de schop

Alles van en over de natuur van ons eiland Curacao

Dierentuin op de schop

Berichtdoor redactie » vr 02 maart 2012, 19:40

Bron: Amigoe

WILLEMSTAD — Nu de aanlegvergunning klaarligt om de dammen achter de dierentuin (Parke Tropikal) te versterken en ook nieuwe te bouwen, is het bestuur van de dierentuin eindelijk in staat nieuw leven in het recreatiegebied te blazen. Dat zegt Ivan de Windt, voorzitter van Parke Tropikal.

"Zolang het gebied bij hevige waterval onder water loopt, kun je niets doen", zegt De Windt. Hij is dan ook heel blij dat er eindelijk schot in de zaak zit. “Eind januari heeft Drov de aanlegvergunning voor de bouw van dammen vrijgegeven. Ook heeft de minister van Milieu en Natuur, Jacinta Constancia (MFK), 150.000 gulden gegeven om een deel van het masterplan uit te voeren”, zegt de voorzitter.
Het masterplan bestaat uit korte- en langetermijnprojecten.
Op korte termijn zullen de kinderboerderij, de toiletten en de vijver worden aangepakt.
Ook zal de ingang verplaatst worden. Deze komt achter het aangrenzende tennisveld. Hierdoor zal er meer parkeerruimte vrijkomen en worden kinderen niet gehinderd door voertuigen met zwaar materiaal. Het concept van het dierenpark wordt aan de huidige tijdsgeest afgestemd.
In plaats van dat de dieren achter tralies worden geplaatst, zullen de bezoekers worden afgeschermd. De dieren gaan meer vrij in de natuur rondlopen. De beesten worden door bijvoorbeeld grachten of looptunnels van het publiek gescheiden. Dit vanuit de opvatting dat dieren vrij moeten zijn en niet achter tralies. Hiervoor krijgt het bestuur steun van iemand die onlangs betrokken is geweest bij de renovatie van de Amsterdamse zoo Artis. Het verouderde stadspark ging op de schop, er werden nieuwe verblijven voor de roofdieren en olifanten gebouwd, het apenhuis werd vanaf de straat zichtbaar en ook was er ruimte voor veel architectonische renovatie. De renovatie van de Amsterdamse dierentuin loopt tot 2014. Het project kost ongeveer 80 miljoen euro.

Het kostenplaatje voor de Curaçaose dierentuin zal niet zo hoog uitvallen. Samen met architectenbureau Studio 8 wordt het masterplan momenteel bijgeschaafd. Doel is een ‘urban’ recreatiegebied te ontwikkelen waar mensen in het park kunnen rondstruinen of naar de dieren kunnen kijken. “De keuze is aan de bezoekers”, zegt De Windt.
De nieuwe dierentuin wordt uitgebreid met het Kabouterbos.
Dat terrein wordt door het park geannexeerd. Het Kabouterbos is nu in beheer van Carmabi. Momenteel ligt het bos blank. Vanwege de afwateringsproblemen is het bos haast onbegaanbaar. De dam die het regenwater moet opvangen is gebroken. Deze dam bevindt zich op het terrein van Exotische Tuinen. In samenspraak met het tuinbedrijf wordt deze dam binnenkort versterkt. “Als dat klaar is kan het tweede deel van het masterplan worden uitgevoerd”, aldus De Windt. Hij verwacht dat de definitieve contouren van het masterplan binnen een maand bekend zijn.
redactie
KKC Reporter
 
Berichten: 1839
Geregistreerd: za 27 nov 2010, 13:48

Keer terug naar Natuur

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron