ONGELIJKHEID NU OOK IN DE GRONDWET??

ONGELIJKHEID NU OOK IN DE GRONDWET??

Berichtdoor redactie » za 10 maart 2012, 19:18

Ingezonden:

Sommigen zijn gelijker dan anderen. Dit is de vertaling van George Orwell’s one-liner: ‘Some people are more equal than others’. Recentelijk heeft Nederland een voorstel tot Grondwetswijziging bij de Tweede Kamer ingediend. De bedoeling is om een nieuw artikel in te voegen, art. 132a, waarin staat dat het volk van BES minder gelijk is dan het Nederlandse volk. Althans zo kan het artikel worden geïnterpreteerd. En zo wordt het in feite ook geïnterpreteerd en toegepast.

Het artikel is gelijk aan het artikel dat voor BES op 10-10-10 in het Statuut is ingevoegd. Men wil het nu dus uit het Statuut halen en in de Grondwet zetten. De bedoeling hierachter is duidelijk discriminatoir. Toch verdedigt Nederland dit, en wel als volgt. Omdat de omstandigheden in BES anders zijn dan in Nederland, zijn er andere wetten nodig in BES. Dit standpunt is een mooi voorbeeld van het gezegde: ‘een halve waarheid is een hele leugen’.

Natuurlijk zijn de omstandigheden in BES anders dan in Nederland. Bijvoorbeeld. In Bonaire hebben we geen ‘Waterstaatwet’ nodig. We hebben veeleer een wet nodig die bescherming biedt tegen orkanen. Dit is de ‘halve waarheid’ die iedereen begrijpt. Maar de mens in Bonaire is NIET anders dan de mens in Nederland. Mensen zijn mensen. Als zodanig zijn ze gelijk. Bijvoorbeeld. BES-kinderen hebben evenveel behoeften als kinderen in Nederland. Daarom behoren ze een gelijk recht op ‘kinderbijslag’ te hebben als in Nederland. Toch wil Nederland dit laatste niet erkennen. Daarom is dit standpunt van Nederland een ‘hele leugen’.

Het maakt in werkelijkheid niet zoveel uit of die hele leugen nu in het Statuut of in de Grondwet staat. In het Koninkrijk hebben deze 2 wetten in beginsel gelijke status. En een leugen blijft een leugen, of die nu in het Statuut of in de Grondwet staat. En voor de ‘AOV’ rechtszaken, waarin 3 BES-burgers vragen om hun AOV-uitkering op te trekken naar Nederlands niveau (+/- $ 1,000.- p.m.) maakt deze wetswijziging ook niet veel verschil. Deze zaken gaan uit van Internationaal Recht. Wat Nederland ook in de Grondwet regelt, maakt niet uit. Als het in strijd is met het Internationaal Recht, dan geldt het niet. Het enige dat Nederland met dit discriminatoire artikel dan ook bereikt, is negatieve propaganda voor zichzelf. De AOV-zaken gaan dus gewoon door.

Daar komt nog één punt bij. Het artikel kan op 2 manieren worden uitgelegd. Als wij een Protocol met Nederland kunnen overeenkomen, waarin wordt afgesproken dat dit artikel inhoudt dat voor BES aparte wetten en maatregelen kunnen gelden, als die maar alle mensenrechten (ook sociaal-economische) gelijkelijk respecteren en de andere overheidsvoorzieningen ook gelijk zijn, dan is het probleem opgelost. Als dat kan worden afgesproken, is het zelfs niet nodig om de tekst van het artikel te wijzigen, alhoewel het altijd beter is dit soort afspraken in de wet vast te leggen. Strikt genomen, hoeft dat echter niet. Als maar conform het Protocol gehandeld wordt.

Bonaire, 10 maart 2012
mr. M. Bijkerk i.z.h.v. advocaat
redactie
KKC Reporter
 
Berichten: 1839
Geregistreerd: za 27 nov 2010, 13:48

Keer terug naar BES eilanden

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron